Op reis met je mountainbike? Tips voor het onderhouden en upgraden van je fiets

Wanneer je van plan bent om te gaan mountainbiken op vakantie, is het wel zo voordelig om je eigen mountainbike mee te nemen in plaats van er op locatie een te huren. Dit kan niet alleen kosten besparen, maar op deze manier weet je tenminste ook zeker dat de fiets in orde is en comfortabel zit. Wanneer je besluit je mountainbike mee te nemen op vakantie zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om te zorgen dat er geen onverwachte situaties ontstaan. In deze blog hebben we een aantal van deze zaken op een rijtje gezet.

Goed voorbereid op pad

Wanneer je met je mountainbike over ruwe terreinen fietst, bestaat er natuurlijk altijd de kans dat er iets kapot kan gaan. Het is daarom verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Neem bijvoorbeeld een aantal basisgereedschappen mee die gebruikt kunnen worden om kleine reparaties uit te voeren. Denk hierbij aan steeksleutels en inbussleutels. Ook is het handig om een kleine pomp mee te nemen en een kit om banden te plakken. Als laatste is het altijd belangrijk om extra verlichting mee te nemen, mocht er een kapot gaan.

Routineonderhoud

Voordat je op vakantie gaat is het verstandig om wat basisonderhoud aan je mountainbike te doen zodat deze in topconditie is. Begin met het grondig schoonmaken van de fiets. Hierbij kan ontvetter goed van pas komen. Dit zorgt ervoor dat vet, vuil en eventueel zout verwijderd wordt. Dit is vooral belangrijk voor de draaiende onderdelen. Wanneer alles schoon is, moeten de draaiende onderdelen weer opnieuw ingevet worden met schoon vet. Dit klinkt misschien tegenstellend, maar dit is belangrijk om roest tegen te gaan. Daarnaast wordt het aangeraden om de remmen goed te testen en de bandenspanning te controleren.

Fietsdiefstal tegengaan

Wanneer je je eigen mountainbike mee neemt op vakantie, wil je deze natuurlijk ook mee terug nemen. Daarom is het belangrijk om genoeg veiligheidsmaatregelen te nemen. Kijk bij het boeken van een accommodatie bijvoorbeeld of er een opslagruimte is voor fietsen, zodat je fiets ‘s nachts veilig kan staan. Schaf daarnaast van te voren een stevig hangslot aan, die je kan gebruiken om je fiets bij het op slot doen ergens aan vast te maken. Als laatste kan je overwegen om een kleine tracker te kopen, die je bijvoorbeeld onder je zadel kan plakken. Maar dit is afhankelijk van hoeveel waarde je aan je fiets hecht, hoe duur die was, en het gebied waar je naartoe gaat. 

Heb je nog geen mountainbike maar wil je er wel een meenemen op vakantie? Kijk dan eens naar het ruime aanbod aan mountainbikes van Matrabike. Hier vind je gegarandeerd een mountainbike die past bij jouw vakantie!