Een nieuwbouwwoning kopen in Spanje? Dit moet je regelen

Is het altijd jouw droom geweest om in Spanje te wonen? Dan is het kopen van een nieuwbouwwoning zeker de moeite waard. Gelukkig worden er vandaag de dag continu nieuwbouwwoningen opgeleverd en heb je een ruime keuze. Wel gaat het kopen van een woning iets anders in z’n werk dan je misschien in Nederland bent gewend. Via dit blogartikel willen we je dan ook even verder op weg helpen.

Waar begin je?

Een nieuwbouw huis kopen in Spanje doe je het beste via een (Nederlandssprekende) makelaar. Zij hebben immers de contacten en kunnen je meestal een ruim aanbod voorschotelen. Ook kunnen zij je helpen en adviseren tijdens je zoektocht naar een geschikte en bij de vervolgstappen die je moet ondernemen. Het begint in ieder geval altijd met de oriëntatie naar geschikte woning, waar je vervolgens bezichtigingen voor zal inplannen. Heb je eenmaal een geschikte woning gevonden? Dan zal je deze woning moeten reserveren door middel van het ondertekenen van een reserveringscontract. Op dit moment worden er enkel reserveringskosten in rekening gebracht en deze variëren van gemiddeld zo’n € 3.000,-tot € 6.000,-. De overige kosten van de woning betaal je pas wanneer je deze woning daadwerkelijk koopt. 

Het aankoopcontract

Op het moment dat je het reserveringscontract hebt ondertekend is de volgende stap de ondertekening van het voorlopige koopcontract. Ook zal je op dit moment een tweede aanbetaling moeten doen en hierdoor wordt de koop zo goed als verzekerd. Het definitieve verkoopcontract zal je vervolgens moeten ondertekenen bij de notaris en na de ondertekening is de verkoop zo goed als rond. Wel is het belangrijk om te vermelden dat het aankoopbedrag inclusief kosten koper volledig betaald moeten zijn, voordat je naar de notaris gaat. Zodra het definitieve koopcontract is ondertekend kan je de sleutels in ontvangst nemen en genieten van je nieuwe woning in Spanje.

Belangrijke aandachtspunten 

Zoals we al eerder vertelden werkt het kopen van een nieuwbouwwoning in Spanje anders dan in Nederland. Naast dat het verstandig is om een makelaar bij je zoektocht te betrekken is het ook belangrijk dat je kunt rekenen op een goede advocaat. Deze advocaat zal er namelijk voor zorgen dat alle belangrijke documenten gecontroleerd worden, maar bijvoorbeeld ook op de juiste manier worden opgesteld. Dit zal dan ook een hoop problemen voorkomen, waardoor jij zorgeloos op zoek kunt gaan naar de woning waar je altijd al van hebt gedroomd.