Een prachtige oude binnenstad met de typische grachten en een groot aantal rijksmonumenten kenmerken het centrum van Leeuwarden. De stad is niet groot, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Friesland heeft iets minder dan 100.000 inwoners.

De stad heeft ook beroemde dochters en zonen. Mata Hari werd geboren in Leeuwarden en de kunstenaar M.C. Escher, aan wie een museum in Den Haag is gewijd. Een bezoek aan deze mooie stad, die in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa was, is zeker de moeite waard. De blogpost van mijn bezoek aan de stad met leuke winkel- en restauranttips vind je onder Food Tour door Leeuwarden.

Bezienswaardigheden en musea in Leeuwarden Informatie over de toeristische attracties van de stad kunt u vinden bij het VVV-kantoor, VVV Leeuwarden in Sophialaan 2, niet ver van het centraal station. Zondag is de VVV helaas gesloten.

Al slenterend door het stadscentrum kom je enkele opvallende gebouwen tegen die de moeite van het bekijken waard zijn. De Waag, de historische Stadtwaage, waar nu een café-restaurant is gevestigd, of de Blokhuispoort, waar het culturele centrum van Leeuwarden is gevestigd. En natuurlijk moet je een kijkje nemen bij de nieuwe fontein voor het treinstation, dat is eigenlijk meer een kunstwerk dat gehuld is in een watermist. De fontein wordt in mei officieel geopend en is dan met watermist te bewonderen en maakt daarmee onderdeel uit van een project voor de Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

In de 11 Friese steden worden ‘11Fountains’ oftewel 11 fonteinen gebouwd. De fonteinen, ontworpen door internationale kunstenaars, vormen als het ware een waterband door de hele provincie.

Stadsrondleidingen

In Leeuwarden worden stadsrondleidingen aangeboden door het Historisch Centrum Leeuwarden HCL en door A guide to Leeuwarden.

De rondleidingen van beide aanbieders zijn in principe gratis, maar een fooi is natuurlijk welkom. Met een klik op de betreffende link kunt u meer te weten komen over de starttijden en de ontmoetingsplaatsen.

Oldehoven

Deze ietwat volumineuze toren valt vooral op door zijn extreme hellingshoek. De bouw begon in 1529, maar al snel dreigde de toren om te vallen vanwege de slechte ondergrond en werd de bouw stopgezet. Frietmuseum Het museum is gehuisvest in een bijzondere nieuwbouw in het centrum en herbergt een grote collectie Friese kunst, handwerk en historische voorwerpen. Er zijn altijd verschillende tijdelijke tentoonstellingen.

Meer recreatie

Er is natuurlijk nog veel meer te zien en tedoen in deze stad, en ook in de provincie. Jammer alleen dat het soms beste wel duur is. Daarom is misschien de kortingskaart van Nappas een goed idee. Korting op diverse uitjes en dagjes weg.